sunnuntai 8. helmikuuta 2009

Tehoherätys talviunilta

Odottamani herätysviikonloppu oli vähällä lipua ohi suun. Onneksi influessa taipui viime metreillä ennen lauantaiaamua, ja sain itseni ja Pyryn liikkeelle.

Hauvaneuvolan koulutusviikonlopun vierailevana kouluttajana oli Veli-Matti Ahonen, joka on treenannut naksukättään muun muassa kanojen (!) kanssa. Aiheena oli siis eläinten, lähinnä kuitenkin koirien, oppiminen. Koulutus kulminoitui kolmeen teemaan:
  1. Vahvistetiheys
  2. Siedättäminen
  3. Valinnanvapaus

Tuttuja asioita, mutta silti niin vaativia toteuttaa.

Kolmas kohta, valinnanvapaus, tarkoittaa sitä, että koiralla on aina vapaus tehdä mitä vain, mutta vain ihmisen haluama käyttäytyminen on sille kannattavaa. Esimerkkinä tästä, että ovi ei aukene ennen kuin koira istuu. Koira siis saa hillua/raapia ovea/inistä ja vikistä/hyppiä omistajaansa vasten, mutta ovi ei aukene ennen kuin koira istuu. Valinnanvapauden ansiosta koira toimii tilanteissa oikein ilman, että omistaja antaa sille ainuttakaan käskyä.

Moni asia jäi mietityttämään, ja mikä parasta: viikonloppu antoi uutta virtaa kotikouluun. Ei meillä normaalisti ole ollut sunnuntai-iltana seitsemää koulutustuokiota, tuumaa Pyry.

3 kommenttia:

Vaakakuppi kirjoitti...

Meil ei sentään jaksettu. ja tääkin päivä vielä rassas.
Kaik voi kuiteski hyvin.

Rossi

Miia ja Elsa-espanjanvesikoiransa kirjoitti...

Kukkuu!
latenttioppimista kun googlettaa niin teidän sivut löytyy!:) Teillä tuntuu olevan vähän samoja oireita ilmassa kuin meillä, eli omistajan aivojen raksutusta aikasta kovalla tahdilla... Kun ei vain nyt mikään mutteri irtoais! On tää koiran oppimisen opiskelu vaan hauskaa=)
p.s. Kyllä Pyry tiesi (lauantain vonkaukset): Elsa aloitti kauan kaivatut juoksunsa sunnuntai-iltana.

Maija kirjoitti...

Hieno homma! Kevätpennut ovat siis askeleen lähempänä! Jännittävää!

Minä kyllä sanoin Pyrylle, että unohtaa leimahtaneen rakkautensa saman tien. Ei niin älykäs ja kaunis tyttö kuin Elsa tykkää tällaisista resupekoista ;-)