keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Kahdeksas lannenikama

Pyryllä on kahdeksan lannenikamaa normaalin seitsemän sijaan. Asia selvisi tavallisten kyynär- ja lonkkakuvausten yhteydessä juuri ennen joulua.

Olin jo kesällä päättänyt kuvauttaa Pyryn, koska se on aina ollut jäykkä varsinkin takaosastaan. Ajattelin, että syy voisi olla lonkissa. Selän muutoksia en osannut edes pelätä.


Pyryn kyynärät ja polvet ovat priimat. Lonkat eläinlääkäri arvioi B-C -tasoisiksi. Niistä ei kuitenkaan pitäisi hänen mukaansa koitua ongelmia.

Selästä eläinlääkäri ei osannut sanoa vielä oikein mitään. Kuvat lähetettiin Kennelliittoon, josta toivon saavani lausunnon myös selästä. Eläinlääkäri lupasi pyytää lausuntoa myös toisaalta. Borderterrierikerhon jalostustoimikunnan mukaan bordereilla esiintyy jonkin verran välimuotoisia nikamia, jotka voidaan katsoa ylimääräisiksi lannenikamiksi. Jokainen tapaus on omanlaisensa ja vaivat, jos niitä on, sen mukaisia.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa Pyryn kohdalla? Onko sillä kipuja? Pahenevatko ne iän myötä? Voiko vaivoja ehkäistä? Miten käy agilityharrastuksen? Millainen liikunta olisi hyvästä ja millainen pahasta? Voiko ruokinnalla vaikuttaa asiaan?

Paljon kysymyksiä. Toistaiseksi ei vastauksia. Tuijotan Pyryn tekemisiä ja kuvittelen näkeväni vaikka mitä. Odotan lausuntoja. Kahden ja puolen viikon päästä Pyry joka tapauksessa pääsee osteopaatin/fysioterapeutin käsittelyyn Hyvinkäälle. Toivon todella, että hänestä on meille apua.
Toivon vuodelta 2010 vain yhtä asiaa: terveyttä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voi huolta ja murhetta, iso pysäytys tämä juttu. Toivomme pienintä mahdollista haittaa ja koiramaisen ihanaa elämää Pyrylle.

Lämpimin ajatuksin, Anu, Ronja ja Ansa.

Maija kirjoitti...

Kiitos. Onneksi maailma on pullollaan koiraharrastuksia. Vaikka agilityn harrastaminen päättyisikin, on meillä varaa valita :-)