perjantai 26. maaliskuuta 2010

Pyryn selkälausunto












Yliopistollisesta eläinsairaalasta saamani lausunnon mukaan Pyryn ristiluu koostuu neljästä nikamasta (normaalimäärä on kolme). Ristiluun ja suoliluun liitoksessa on lievä puoliero, oikella puolella se on 12 mm leveä ja vasemmalla 10 mm. Lannerangassa on seitsemän normaalin muotoista nikamaa normaalissa asennossa. Lanneristiluuliitoksen väli on leveä.

Diagnoosi: Lumbosakraalinen välimuotoinen nikama. Muutos lievästi epäsymmetrinen. Kyseessä on synnynnäinen muutos.

Juttelin tänään puhelimessa lausunnon antaneen erikoiseläinlääkärin kanssa. Nikamamuutos on kuulemma vahvasti perinnöllinen, joten Pyryä ei voi käyttää jalostukseen. Välimuotoista nikamaa pidetään yhtenä syynä cauda equina -syndroomaan, jota esiintyy eniten isoilla roduilla. Syndrooman oireista tyypillisimpiä ovat selkäkipu ja takajalkojen ontuminen; vaikeissa tapauksissa halvausoireet ja pidätysongelmat.

2 kommenttia:

Lena kirjoitti...

Onneksi vihdoin sait lausunnon! otamme opiksi me kasvattajat, nyt siis kun koira liikkuu jo nuorena jotenkin epäsymmetrisesti, ei ole yhtään pöllömpää kuvauttaa selkää. Tieto opettaa.

Maija kirjoitti...

Eihän näitä voi etukäteen tietää... Harmi juttu kaiken kaikkiaan, mutta toivotaan, että Pyry saa elää jäykästä takapäästään huolimatta iloista elämää.